Съобщения за пресата

NIELSEN mini / Пътуване в годината на COVID-19

Infographics inside

Пандемичната обстановка се отрази на различни сфери в ежедневиeто – една от най-засегнатите е сферата на пътуването. Според скорошно изследване на Нилсен Адмосфер България, заедно с Български национален панел, 62% от българите е трябвало да отменят или променят тазгодишните си планове за пътуване, извън служебните си ангажименти. А много от тези, които все още имат намерение да пътуват, споделят, че пандемията се е отразила върху бюджета им, който по принцип отделят за тази цел. 17% се отказват да пътуват тази година.

За 27% от българите се е наложило да отменят изцяло тазгодишните си планове за пътуване, а 35% са отменили или променили част от тях. Само четвърт от всички запитани не са били афектирани от ситуацията и останалите (14%) предпочитат да изчакат развитие на обстановката преди да предприемат планове за пътуване през годината.

Най-голям брой българи нямат планове да напуснат страната с цел почивка (43%) и мнозинството от всички пътуващи (66%) без значение от дестинацията, неизненадващо, ще пътуват през летния сезон. Най-популярният вид туризъм сред пътуващите тази година е морски и крайбрежен туризъм, който е предпочитание на повече от половината пътуващи. Категорично автомобилът е планираният транспорт с цел пътуване тази година, само 12% избират да пътуват със самолет.

NIELSEN mini / Пътуване в годината на COVID-19