Съобщения за пресата

NIELSEN mini / НАСТОЛНИ ИГРИ

Infographics inside

Скорошно изследване сред активните в интернет сочи, че българите са отдадени на настолните игри. Общо 81% играят поне от време на време, а почти една трета го правят даже седмично. Игри с хвърляне на зар за следващ ход и тези с карти са сред най-предпочитаните видове игри.

Само 19% от българите никога не играят на настолни игри, а преобладаващото мнозинтсво от тези, които играят, се наслаждават най-много на игри с хвърляне на зар (като Монополи, Не се сърди човече и др.) и игри с карти (като Uno, Rummy, покер и др.) – и двата вида игри са с равен процент привъженици от общо 47%. Вкусът за настолни игри обаче се различава между двата пола – докато игрите с хвърляне на зар са по-популярни сред жените (54% спрямо 40% от мъжете), игрите с карти са по-предпочитани сред мъжете (53% от господата потвърждават това в сравнение с 41% от дамите). Женският пол пък има по-силно предпочитание към игрите, включващи занимания с думи, напр. Scrabble (46% спрамо 23% от мъжете), докато мъжкият пол проявява повече интерес към стратегически игри, като шах (36% спрамо 24%).

Когато дойде време за нова настолна игра, 39% от респондентите се възползват от онлайн опцията за пазаруване, но повече от една трета също предпочитат възможността да си закупят игра директно от някоя книжарница – 36%. Най-важните критерии, с които се съобразяваме при покупката са цената, категорията или вида игра, както и препоръката от роднини и приятели. Фигурира и степента на трудност на самата игра.

NIELSEN mini – НАСТОЛНИ ИГРИ